Mănăstirea Horaiţa


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVII - XX
Importanta: B
Cod LMI: NT-II-a-B-10643
Adresa:
Localitate: sat POIANA CRĂCĂOANI; comuna CRĂCĂOANI
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 15-Jun-2009

Manastirea Horaita, ctitorita in sec XVII, a fost atestata documentar in 1763, cu ocazia unei donatii.
Vechea biserica de lemn va fi inlocuita cu cea actuala in 1867, de catre arhimandritul Ermoghen Buhus, dupa modelul unei biserici microasiatice, cu unele elemente ardelenesti si moldovenesti.
Pridvorul de la apus, cu turnuletele sale marginale, vadeste o influenta ardeleneasca. Fatadele sunt marginite de sanuri dreptunghiulare, iar absida altarului e semicirculara, cu o fereastra in ax.
Pe acoperis se afla nu mai putin de opt turle, doar cele din mijloc nefiind turle oarbe.
Interiorul consta dintr-o singura incapere, despartita de altar printr-un zid pe care este montata catapeteasma.
Sistemul de boltire este simplu alcatuit din trei calote sferice, sprijinite pe cate doua arce transversale coborate direct pe zid si pe alte arce longitudinale laterale.
Catapeteasma este alcatuita din trei segmente frumos sculptate si din doua arcade suprapuse, una cu icoane pictate, situata deasupra si cealalta alcatuita din motive florale sculptate.
In partea superioara a tamplei este un amvon de forma ovala. O scara centrala duce din altar la acest amvon, iar alte doua scari duc la balcoanele situate in partea superioara a naosului, pe toata lungimea laturilor de sud si de nord.
In jurul bisericii s-a alcatuit o incinta de ziduri si cladiri, cu intrarea ocrotita de un turn-clopotnita. In partea de nord a incintei s-a construit un paraclis in stil moldovenesc, iar in afara incintei, mult in adincul padurii, se mai pastreaza inca bisericuta de zid a schitului Horaicioara, cu hramul "Buna Vestire", ctitorita tot de arhimandritul Ermogen Buhus, in locul altei biserici mai vechi. In anul 1993 s-a restaurat si pictat biserica mare, s-au refacut doua corpuri de chilii si un drum de straja din lemn, care contureaza incinta manastirii.

( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt " de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez si "Drumuri spre manastiri " de Mihai Vlasie )